Tuesday, 5 May 2009

Salam takziah

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kami lah kamu dikembalikan. [al-Anbiya:35]

Sayang ayah.
Sayang ibu.
Sayang anak.

Tapi Allah lebih Maha sayangkan hambaNya.

Maka terimalah pemergiannya dengan redha, kerana ini semua sudah sedia tertulis di Lauh Mahfudz.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Makcik dan Pakcik, moga diberi kekuatan menerima ketentuan yang sudah Allah tentukan ini. Kita doakan kesudahan yang baik untuk arwah Haris, insya Allah.

Allah memegang jiwa (orang) ketika matinya dan (memegang) jiwa (orang) yang belum mati di waktu tidurnya; maka Dia tahanlah jiwa (orang) yang telah Dia tetapkan kematiannya dan Dia melepaskan jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir. [Az-Zumar:42]

Kerana ajal itu benar-benar tidak mengenal usia.

5 comments:

PakTam said...

Assalamu`alaikum wm.

Al-Fatihah untuk Arwah Haris. Terkejut juga dengar berita. Semoga both Hamdan & Zidah tabah dengan dugaan Allah SWT.

Sekejap lagi you should be on your way for the 11th dose. Insya Allah, you will find the strength in you to pull this last few doses. PakTam, MakTam, Ainul & semua di sini sentiasa mendoakan Afzal di sana. Face it, fight it, get thru it.

Take care.

Love,
~PakTamMakTamAinul~

Anonymous said...

Assalamualaikum,

So, have you renewed your passport? I believe you met up with Aizu. Hope you guys keep in touch. After all pretty soon you'll both be kins! I'm trying hard to stay healthy for my upcoming trip to Sheffield. Last week I had a bad flu and fever. Nak cuti rasa guilty pulak sebab nanti nak cuti pergi UK, so kerja la jugak. Petang, mama tidur dulu kat ofis about 30 minutes, baru drive back.

Good luck in your OSCE and MEQ on 12th - 14th next week. Mama doakan Afzal akan sail through it with ease, InsyaAllah. And when you go for your 11th chemo, think of or upcoming reunion, to keep your mind off the drug....love you lots..see u soon...mama

Mas Afzal said...

Paktam : Let's get this exam out of the way ASAP insya Allah. Pastu lookin fwd to meet up with everyone again!

Mama : Aizu came down to Sheffield last week for his work and we met up for lunch. Nice chap, he clearly passed my test of a future kin! =) I'll sure pray that Allah make things easy for you and you will safely arrive in Sheffield when the time comes. If only that beef stew boy could be here as well for the last one!!

JeP said...

Boy would I give up a lot to be there as well!

A total shame this time I'll have to be in the spectator's seat. Rindu nak pegi YaFai, Somerfield and of course Meadowhall lagi. But more importantly, rindu nak run up and down the stairs to pester you for your breakfast, lunch and dinners.

I guess we all have our battles to fight now. Know that although I won't be there with you this time, my support comes with every prayer and doa for you here. All the best, and the best for all insyaAllah.

P/S : Pasni ko suruh mama plak buat beef stew, tgk boleh x fight aku nyer hahahaha!

Andi said...

alahai, setakat beef stew... aku pun boleh... beli.... ngehehehe